Welkom op de site van Karateschool Zipangu Dojo

Home          Goju Ryu          Algemene Info          Agenda          Fotoalbum          Wedstrijdteam          Links

1. Geschiedenis van Okinawa Goju Ryu Karate-Do

2. Goju Ryu Kata's

3. Goju Ryu Exercises

4. Goju Ryu Line-age chart

2. Goju Ryu Kata's

Er zijn dertien verschillende kata's in het Okinawa Goju-Ryu Karate Do.  Hier volgt een korte lijst van deze kata's en een korte beschrijving van de naam.

Sanchin

Sanchin betekent 'drie gevechten': gedachten, beweging en ademhaling tegelijk.  Sanchin vertegenwoordigt Go, het harde van   Goju-Ryu.  Als men Sanchin traint, ontwikkelt men een goede methode van ademhaling, een sterk lichaam en mentale kracht.    Tijdens de uitvoering van Sanchin moeten alle spieren van het lichaam gespannen zijn.

Gekisai-dai-ichi en Gekisai-dai-ni

Gekisai-dai-ichi betekent 'aanval en vernietiging 1' en Gekisai-dai-ni betekent 'aanval en vernietiging2'.  Deze twee kata's zullen    de meeste beginnende karateka's als eerste leren.  In deze twee kata's is duidelijk Go vertegenwoordigt, het harde, van Goju-    Ryu.  Deze twee kata's zijn ontwikkeld door Chojun Miyagi Sensei.

Saifa

Saifa betekent 'vernietigende slagen'

Seiyunchin

Seiyunchin betekent 'in het gevecht uit balans brengen'.  In deze kata wordt afwisselend gebruik gemaakt van Go (het harde)en
ju (het zachte).  Wanneer men deze twee op het juiste moment weet te coördineren zal men in staat zijn de tegenstander uit   balans te brengen.

Shisochin

Shisochin betekent '4 richtingen gevecht'.  leer een aanval uit 4 richtingen te ontwijken.

Sanseru

Sanseru geschreven in Chinese tekens is het nummer 36.  Symbolisch is het een berekening van 6 x 6.  De eerste zes cijfers   vertegenwoordigen: oog, oor, neus, tong, lichaam en geest. De tweede zes symbolen zijn: kleur, geluid, smaak, geur, aanraking    en rechtvaardigheid.

Sepai

Sepai geschreven in Chinese tekens is het nummer 18.  Het is een berekening van 6 x 3.  De zes staat hier voor: kleur, geluid,   smaak, geur, aanraking en rechtvaardigheid.  De drie andere symbolen zijn: goed, slecht en vrede.

Kururunfa

Vrij vertaald betekent Kururunfa 'stilte voor de storm'

Sesan

Sesan geschreven in Chinese tekens is het nummer 13.  Het nummer 13 staat in de Chinese cultuur voor geluk en welvarendheid.

Suparinpei

Suparinpei geschrevenin Chinese tekens is het nummer 108.  Het geloof is dat de mens 108 slechte passies heeft.  Het nummer 108 is een berekening van 36 x 3.  De symboliek van het nummer 36 is hetzelfde als in Sanseru (6 x 6).  Het nummer 3   symboliseert verleden, heden en toekomst.

Tensho

Tensho betekent 'draaiende handpalmen'.  Tensho vertegenwoordigt Ju, het zachte, van Goju- Ryu.  Eén van de doelen van Tensho is het concentreren op de wisselende punten tijdens het uitvoeren van de kata.

Deze 13 kata's omvatten de ware aard en betekenis van het traditionele Okinawa Goju-Ryu Karate do.  Wanneer men deze kata's op een juiste manier beoefent wordt men niet alleen beter als Okinawa Goju-Ryu karateka maar ook als mens.  Zowel de harde (Go) als zacht (Ju) kant van het Okinawa Goju-Ryu Karate-do zitten in deze kata's verwerkt.

Copyright © 2003 [Karateclub Neerpelt]. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 08 nov 2016 16:21:13 +0100 .

mailto:joris.
zipangu@gmail.com